Klassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid - regio Boskoop Gouda Gouderak Haastrecht Moordrecht Reeuwijk Stolwijk WaddinxveenKlassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid - regio Boskoop Gouda Gouderak Haastrecht Moordrecht Reeuwijk Stolwijk Waddinxveen

Klassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid

Klassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid - Door dr. Anton van Hooff. Al als kleuter vraagt de mens: ‘Ga ik ook dood?’ Waarschijnlijk is de mens het enige levende wezen dat moet leren leven met het doodsbesef. Al in de Steentijd werden de doden bijgezet op manieren die verraden dat men in een of andere vorm van voortbestaan geloofde, maar wat precies blijft door het ontbreken van geschreven uitleg ongewis. Bij de Grieks-Romeinse oudheid beschikken we echter over een overvloed aan heel divers materiaal: grafinscripties, beelden en reliëfs, lijkredes, filosofische en theologische geschriften. Ze bezorgen de moderne mens momenten van herkenning en bevreemding. Wij kunnen ons niet veel voorstellen van een voortleven als schim in de onderwereld. Maar velen zullen zich herkennen in de (humanistische) opvatting van de epicureeërs dat de dood het definitieve einde van het bestaan is. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan twee ‘uitwegen’ voor het probleem van de sterfelijkheid: religie en zelfdoding/ euthanasie.

De gepubliceerde data voor dit eduvent zijn inmiddels verstreken en de aanbieder heeft nog geen nieuwe data bekendgemaakt. Als u interesse heeft in dit eduvent kunt u uzelf alvast bij ons op de wachtlijst zetten. Wij informeren u dan zodra er nieuwe data bekend zijn of als er andere aanbieders een vergelijkbaar eduvent aanbieden.

Beschrijving

Klassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid - regio Boskoop Gouda Gouderak Haastrecht Moordrecht Reeuwijk Stolwijk Waddinxveen

De Bibliotheek Gouda - educatieve cursussen en colleges voor volwassenen

Alle eduvents van deze aanbieder

Klassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid - regio Boskoop Gouda Gouderak Haastrecht Moordrecht Reeuwijk Stolwijk Waddinxveen

Door dr. Anton van Hooff. Al als kleuter vraagt de mens: ‘Ga ik ook dood?’ Waarschijnlijk is de mens het enige levende wezen dat moet leren leven met het doodsbesef. Al in de Steentijd werden de doden bijgezet op manieren die verraden dat men in een of andere vorm van voortbestaan geloofde, maar wat precies blijft door het ontbreken van geschreven uitleg ongewis.

Bij de Grieks-Romeinse oudheid beschikken we echter over een overvloed aan heel divers materiaal: grafinscripties, beelden en reliëfs, lijkredes, filosofische en theologische geschriften. Ze bezorgen de moderne mens momenten van herkenning en bevreemding. Wij kunnen ons niet veel voorstellen van een voortleven als schim in de onderwereld. Maar velen zullen zich herkennen in de (humanistische) opvatting van de epicureeërs dat de dood het definitieve einde van het bestaan is. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan twee ‘uitwegen’ voor het probleem van de sterfelijkheid: religie en zelfdoding/ euthanasie.

In vijf colleges leggen we de verschillende ‘lagen’ bloot van de manieren waarop Grieken en Romeinen met de dood omgingen. Anton van Hooff deelt met zijn publiek het rijke materiaal (beelden en teksten) dat hij heeft verzameld voor het boek Sterven in stijl. Leven met de dood in de klassieke oudheid, dat in november (Allerzielen!) bij Ambo/ Anthos uitkomt.

De colleges kunnen zowel apart als met passepartout voor alle colleges gevolgd worden.

3 feb 2016: Niets meer dan een schim

Het klassieke beeld van het schimmige voortbestaan in de Hades, dat tot het einde van de oudheid voortleeft, zelfs in christelijke grafteksten: Charon de veerman, de hellehond Cerberus, de straffen voor Sisyphos en Tantalos, de Elysische velden voor de vromen.

10 feb 2016: De herinnering leeft voort

Tienduizenden bewaarde grafmonumenten getuigen van de behoefte om in elk geval de herinnering aan de gestorvene vast te houden. De voorbijganger wordt vaak uitgenodigd deel te hebben aan het lot van de dode: ‘Blijf staan, passant, en lees…’ De kwaliteiten van de dode worden breed uitgesponnen - plichtsgetrouw, zorgzaam, kuis - en zijn of haar tragische einde moet medelijden opwekken: door rovers vermoord, in een visgraat gestikt, vlak voor het huwelijk gestorven

17 feb 2016: Er moet meer zijn

Al heel vroeg verschijnen opvattingen die aan de ziel een lang of zelfs eeuwig voortbestaan beloven. Pythagoras en Plato geloven in een zielsverhuizing en wijzen daarom als eersten zelfdoding af. Speciale genootschappen, de mysteriediensten, geven hun leden een bemoedigend vooruitzicht als ze zich maar aan de heilige rituelen houden. Geleidelijk maakt lijkverbranding plaats voor begraven, ook een teken dat de dood niet als het definitieve einde wordt beschouwd.

2 mrt 2016: Wijsgerige berusting

De twee belangrijkste levensleren, die van de Stoa en het epicurisme, geven ieder op eigen wijze antwoord. De stoïcus legt zich neer bij wat het lot, dat ook wel als natuur, god(en0 en voorzienigheid wordt aangeduid, beschikt heeft. De volgeling van Epikouros is overtuigd: ‘Als wij zijn, is de dood (er) niet, als de dood is, zijn wij (er) niet.’ Beide overtuigingen blijken te wortelen in een breed gedragen levensgevoel. Veel grafteksten spreken van een gelaten zich neerleggen bij het onhwerroepelijke lot, andere verkondigen dat de dode niets meer is. Daarom roept de dode op zolang het kan te genieten van wijn en seks.

9 mrt 2016: Dood, waar is je prikkel?

Deze uitdagende tekst van de apostel Paulus getuigt van het geloof dat Jezus door zijn dood en opstanding alle mensen, zelfs vrouwen en slaven, het eeuwig leven heeft gegeven. Zij zullen met ziel en lichaam opstaan op het einde der tijden. Daarom wordt aan de begraven dode – crematie wordt taboe – toegewenst: ‘Moge hij/zij in vrede rusten’, want de dood is niet meer dan een slaap in afwachting van de wederopstanding. Omdat de ziel goddelijk is, mag de mens niet vrijelijk over het eigen leven beschikken. ‘Wie zichzelf doodt, is een moordenaar,’ verklaart kerkvader Augustinus. Zo wordt wat de hele oudheid ‘de gewilde dood’ (mors voluntaria) was geweest zelfmoord. Daarom weigerde niet lang geleden een pastoor in Noord-Brabant begrafenis in gewijde grond aan een bejaarde vrouw die euthanasie had laten plegen.

De cursus Klassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid - regio Boskoop Gouda Gouderak Haastrecht Moordrecht Reeuwijk Stolwijk Waddinxveen van De Bibliotheek Gouda - educatieve cursussen en colleges voor volwassenen wordt gegeven door Anton van Hooff in De Bibliotheek Gouda.


Trefwoorden: niets meer dan een schim, de herinnering leeft voort, er moet meer zijn, wijsgerige berusting, dood, waar is je prikkel?, cursus, bibliotheek gouda, bieb, koffiefabriek, bloemendaal, boskoop, gouda, gouderak, goverwelle, haastrecht, het beijersche, moordrecht, reeuwijk, stolwijk, vlist, waddinxveen, randstad, het groene hart, krimpenerwaard, midden holland, zuid-holland, nederland

Rubrieken: Gouda , Gouda Cursussen, Gouda Lezingen, (Kunst)geschiedenis, Persoonlijke ontwikkeling, Kunst & Cultuur

De eduvents maken gebruik van de volgende locaties :

De Bibliotheek Gouda

Deze eduvents worden verzorgd / begeleid door :

Anton van Hooff • Trefwoorden / Tags :
COM_TYPERING_EDUVENT
 • Cursus, 
 • Lezing
 | 
COM_PLAATS-FILTER
 • Gouda
 | 
COM_TIJDSPANNE
 • Dag(deel)
 | 
COM_WEEKDAGEN-FILTER
 • Doordeweeks
 | 
COM_DAGDELEN-FILTER
 • Ochtend, 
 • Overdag
 | 
COM_GESCHIKT
 • Jongeren, 
 • Volwassenen, 
 • Senioren
 | 

Locatie(s)

Locatie(s)


De Bibliotheek Gouda

Stadsbibliotheek Klein Amerika 20, 2806CA, Gouda, Zuid-Holland, Nederland

De Bibliotheek Gouda - educatieve cursussen en colleges voor volwassenen / De Bibliotheek Gouda

Postadres: Klein Amerika 20, 2806 CA GOUDA, Bezoekadres: Stadsbibliotheek Klein Amerika 20 Gouda, E-mailadres: info@bibliotheekgouda.nl

lees verder

Klik hier om de volledige locatie beschrijving te bekijken of hier voor Google Maps


Meer informatie over dit eduvent kun je hier vinden:  BeschrijvingOverzichtData & PrijzenLocatie(s)Door wieImpressieErvaringenReacties.

Door wie

Door wie


Impressie

Impressie

Klassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid - regio Boskoop Gouda Gouderak Haastrecht Moordrecht Reeuwijk Stolwijk WaddinxveenKlassieke Oudheid - Colleges voor volwassenen: Leven met de dood in de klassieke oudheid - regio Boskoop Gouda Gouderak Haastrecht Moordrecht Reeuwijk Stolwijk WaddinxveenDe Bibliotheek Gouda - educatieve cursussen en colleges voor volwassenenDe Bibliotheek Gouda - educatieve cursussen en colleges voor volwassenen

Rubrieken
Provincie
Plaats(en)
Soort Eduvent
Prijsrange
Aanvullend
Reset

Rubrieken

Vragen? 0182 - 308183

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste onze exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox!

Of volg ons op Facebook!

Menu Aanbieder

Vergelijk Eduvents


Je hebt (nog) geen eduvents om te vergelijken.